Blog, Strana 6

Hlíva zlepšuje imunitu a pomáhá při rakovině

„Beta glucan z hlívy ústřičné řeší záněty, významně ovlivňuje mykózy, projevy onemocnění HPV, upravuje menstruační cyklus a zmírňuje premenstruační syndrom,“ říká MUDr. Eva Žďárská z Glucanové poradny v Brně.

Vědci dokázali, že látka beta glucan, kterou obsahuje hlíva ústřičná, pomáhá ve spojení s klasickou medicínou potlačovat negativní vedlejší účinky léků a zároveň umožňuje lehčí průběh léčby.

 

Glucany vědci objevili v 60. letech minulého století. Objevy přišly ze dvou směrů: z USA a z Evropy, druhý z Japonska. Japonci začali s výzkumem hlavně po druhé světové válce. Důvod byl jednoduchý. Mnoho lidí z Hirošimy a Nagasaki trápily zdravotní problémy vyvolané ozářením po výbuchu atomové bomby. Jedním z mála prostředků, který pomáhal zmírnit zdravotní potíže, byla právě léčivá hlíva ústřičná. Později se z hlívy začaly vyrábět různé preparáty, a dokonce i léčebné přípravky. Používaly se, a používají se i dodnes, jako doplňková terapie při léčbě rakoviny, zejména při ozařování a při chemoterapii. Glucany se kromě hub nacházejí v pivovarských kvasnicích či v pekařském droždí, v mořských řasách a v obilí. Pro farmaceutické účinky se nejčastěji izolují z hlívy ústřičné nebo z pekařských kvasinek.

Glucany jsou vhodné na záněty i na infekce

Beta glucan se dnes v mnoha asijských zemích používá jako důležitý prostředek při léčbě některých druhů rakoviny. V USA se testuje jako součást léčby leukémie, nervového a lymfatického systému a jiných onemocnění. „Nejvíce mám zmapované působení glucanů u pacientek s gynekologickými onemocněními, protože na tomto pracovišti působím,“ tvrdí MUDr. Eva Žďárská, z Glucanové poradny v Brně. „Beta glucan řeší záněty, významně ovlivňuje mykózy, projevy onemocnění HPV, upravuje menstruační cyklus, zmírňuje premenstruační syndrom, dokonce se některým pacientkám po jeho požívání „ztratili“ myomy v děloze.“ Častými pacienty jsou u doktorky Žďárské děti s opakovanými ORL infekcemi, které na užívání beta glucanu reagují velmi pozitivně. Přicházejí i pacienti s kožními problémy, se žaludečními vředy, uroinfekcemi či s hypertenzí. „Zvláštní skupinou jsou pacienti s autoimunitními onemocněními, při kterých je třeba látku obezřetně dávkovat, výsledky jsou však velmi povzbudivé,“ dodává lékařka. „Nemálo pacientů je i s onkologickou diagnózou, kde dochází minimálně ke zlepšení životního komfortu při náročné léčbě těchto onemocnění.“

Z řady výzkumů a studií, jakož i z praktického používání beta glucanu, jsou známé následující účinky:

  • protinádorové účinky – významná podpora imunitního systému při různých formách léčby rakovinových onemocnění. Pacienti, kteří podstupují radioterapii nebo chemoterapii, se při současném užívání beta glucanu cítí subjektivně v dobré kondici, proces léčby snášejí lépe,
  • regulace buněčného růstu – pozitivní vliv na množení a aktivaci buněk během radioterapeutické a chemoterapeutické léčby,
  • podporuje imunitní systém – při virových, bakteriálních, plísňových a parazitárních onemocněních a při fyzickém zatížení organismu nebo při stresu,
  • snižování LDL cholesterolu – triglyceridů v krvi, zlepšuje profil krevních lipidů,
  • ochrana před zářením – pomáhá chránit před účinky různých druhů záření a odstraňovat jejich negativní působení (například při dálkových letech, RTG a UV záření apod.)
  • antioxidační účinky – odstraňuje následky působení volných radikálů,
  • snižuje příznaky alergií – příznivě působí při přecitlivělosti organismu na alergeny,
  • ovlivňuje růst probiotických kultur – prokázán pozitivní vliv na gastrointestinální mikroflóru
  • podporuje tvorbu krve – při onemocněních a léčebných postupech způsobujících snižování počtu a dobu přežití červených a bílých krvinek

Ing. Adrián Doboly
Je odborníkem na imunitu a beta glukan. Problematice beta glukanu a podrobnému zkoumání jeho účinků na zdraví se věnuje ve společnosti Natures již 20 let. Spolupracoval na výrobě několika výrobků na podporu imunity s obsahem beta glukanu pro dospělé a také pro děti. Aktivně se vzdělává v oblasti a problematice výživových doplňků.
Čeho je třeba si všímat při výběru výživového doplňku?

Jak si vybrat ten správný produkt tak, abychom peníze investovali skutečně do vlastního zdraví?

U kosmetických prostředků či výživových doplňků je dobré získat co nejlepší informace o produktech, ale i o výrobci. Různé výrobky s beta glucanem nejsou stejné. Mnohokrát se vyskytují až zarážející rozdíly v kvalitě. Při výběru výživového doplňku či kosmetického přípravku je třeba si všímat:

 

  1. Čistoty beta glucanu – čím vyšší čistota, tím lepší účinek, čistota nad 90 % napovídá, že se jedná o kvalitní výrobek.
  1. Množství beta glucanu v denní dávce – obvykle se doporučuje 2 až 5 mg na 1 kg tělesné hmotnosti. To znamená, že denní dávka u člověka s hmotností 60 kg začíná na přibližně 120 mg. U kosmetických výrobků by obsah beta glucanu neměl být nižší než 1 %.
  1. Zdroj beta glucanu – ten je často spojen s čistotou. Například beta glucan obilného původu (oves, ječmen) je velmi často nízké čistoty (do 40 %) a jeho účinek je spíše probiotický než imunostimulační. Naopak beta glucan z hub je možné získat ve vysoké čistotě. Beta glucany z kvasnic se čistotou obvykle nacházejí uprostřed obilných a houbových glucanů. Tedy zdroj beta glucanu může být poměrně dobrým indikátorem čistoty a účinku na imunitní systém.
  1. Zpracování beta glucanu. Beta glucan z hlívy ústřičné je nerozpustný. Aby se dostal do celého organismu, měl by být přizpůsoben podmínkám propustnosti tenkého střeva, které nepropustí nerozpustné částice větší než přibližně 60 mikrometrů. Pokud jsou částice beta glucanu větší než je uvedený rozměr, jejich účinek se omezuje pouze na aktivaci imunitních buněk v tenkém střevě. Způsob rozbití látky na mikrometrové částice se nazývá mikronizace. Výrobky s mikronizovaným beta glucanem, případně jinými substancemi, mají vyšší účinnost, navíc mnohdy stačí podání menšího množství mikronizované látky k dosažení stejného efektu jako u většího množství nemikronizované látky.
  1. Balení. Z hlediska bezpečnosti a ochrany výrobků před vlivy okolí je lepší, pokud jsou tablety (kapsle) balené ve farmaceutických blistrech, než volně sypané v plastových lahvičkách či dózách. Balení do blistrů je sice mírně dražší, zákazník však má až do užití tabletky nebo kapsle jistotu, že každá je zvlášť chráněna před vlivem prostředí, případně kontaminací.
  1. Pomocné látky – každá konzervační látka, umělé barvivo nebo příchuť do jisté míry negativně ovlivňuje lidské zdraví. Ať už jde o toxický komponent (i když při povolených dávkách jen do velmi malé míry) nebo o potenciální alergen. Vhodné je proto užívání takových přípravků, které tyto látky neobsahují.

Ing. Adrián Doboly
Je odborníkem na imunitu a beta glukan. Problematice beta glukanu a podrobnému zkoumání jeho účinků na zdraví se věnuje ve společnosti Natures již 20 let. Spolupracoval na výrobě několika výrobků na podporu imunity s obsahem beta glukanu pro dospělé a také pro děti. Aktivně se vzdělává v oblasti a problematice výživových doplňků.
Co je beta glucan a jak se dostává do lidského těla?

Beta glucan je složený cukr (polysacharid). Jeho jediným stavebním prvkem je glukóza (jednoduchý cukr). Glukózové jednotky jsou vázány ve velkých molekulách, a to tak, že výsledkem není sladký cukr, který poskytuje energii pro svalovou aktivitu, ale dodává „energii“ pro aktivitu imunitních buněk.

„Beta glucan se do lidského těla dostává přes klky tenkého střeva,“ vysvětluje doc. MUDr. Marie Šustrová, CSc., imunoložka a alergoložka. „Následně se přes lymfatický systém dostane do krevního řečiště, kde působí na imunitní buňky. Beta glucan zdvojuje vazbu imunitních buněk na patogen (bakterie, virus, plíseň, rakovinová buňka) a tím zvyšuje imunitní odpověď organismu na onemocnění. Tímto způsobem se zvyšuje obranyschopnost organismu. Beta glucan navíc podporuje tvorbu a přežívání kmenových buněk v kostní dřeni, z nichž se tvoří bílé a červené krvinky.“

Účinky beta glucanu

„Výhodou beta glucanu, pokud je dostatečně čistý, je prakticky nulová toxicita, žádné vedlejší účinky, žádné kontraindikace. Nebyla zjištěna možnost závislosti či předávkování,“ vysvětluje imunolog prof. MUDr. Milan Buc, DrSc.  „Užívání přípravků s vysoce čistým beta glucanem je bezpečné. Z tohoto hlediska se doporučuje pro všechny věkové kategorie. Beta glucan lze užívat pro lepší ochranu během období s vyšší frekvencí infekčních chorob, při stresu nebo vysoké psychické či fyzické zátěži. Je vhodný i pro děti, jejichž imunitní systém teprve postupně vyzrává. Zároveň je vhodný pro dospělé, kteří jsou ve stresu, ale i pro starší, u kterých imunita již není až natolik výkonná.“

Ing. Adrián Doboly
Je odborníkem na imunitu a beta glukan. Problematice beta glukanu a podrobnému zkoumání jeho účinků na zdraví se věnuje ve společnosti Natures již 20 let. Spolupracoval na výrobě několika výrobků na podporu imunity s obsahem beta glukanu pro dospělé a také pro děti. Aktivně se vzdělává v oblasti a problematice výživových doplňků.
Jak se přiblížit k rovnováze?

Pomoci může i beta glucan

Proč dbát na všechny známé, imunitu podporující věci? Zdravě jíst, zdravě se hýbat, zdravě odpočívat? Cílem je žít v maximální možné rovnováze a místo výmluv typu „To nejde“ hledat způsoby, jak se k rovnováze přiblížit.

Příroda nám k tomu nadělila kopec prostředků. I z nich jsou některé chronicky známé a dá se říci, že i chronicky využívané, a některé z nepochopitelných příčin využíváme mnohem méně. Jedním z nich je beta glucan. Co to vlastně je?

 

Beta glucan: Jedinečný podporovatel imunity úplně jiného rangu než „céčko“ či magnesium, po kterých obvykle saháme, když je zle. Beta glucan má výjimečnou schopnost aktivovat imunitní buňky (konkrétně výše zmíněný receptor CR3) a tím dává organismu šanci bránit se proti neduhům, které hrozí v důsledku únavy. Měli bychom ho užívat vždy, když vynakládáme velkou námahu a jsme ve stresu. Klidně i celoročně, protože se jím nedá předávkovat a nemá žádné vedlejší účinky. Ve stravě ho užíváme už miliony let (nachází se v cereáliích, kvasnicích a v dřevokazných houbách), ale aby se jeho účinky mohly projevit v plné míře, je třeba dbát na jeho množství a velikost. Beta glucan přijatý ve zmíněné přirozené stravě je laicky řečeno příliš velký na to, aby se vstřebal do krve a lymfatického systému, ze žaludku putuje dále do tlustého střeva a tam vykonává svoji dobrou službu. Pokud jím chceme posílit imunitu celého organismu, je třeba si koupit co nejčistší preparáty. „Klinické studie potvrdily terapeutický účinek při užívání dvou až pěti miligramů beta glucanu na kilogram hmotnosti člověka. Samozřejmě, dávka je závislá na imunitní nedostatečnosti, závažnosti onemocnění či poškození imunity léčivy, například antibiotiky a léčbou, například chemoterapií. Ideální je užívat ho ráno, dokud je trávicí trakt prázdný,“ radí Ing. Adrián Doboly z biotechnologické společnosti Natures, která získává beta glucan z hlívy ústřičné.

Zajímavost v USA a v Japonsku se beta glucan ordinuje jako součást onkologické léčby, protože byly prokázány jeho pozitivní účinky nejen při léčbě rakoviny, ale i při zastavení růstu nádorů a rozšiřování metastáz.

Ing. Adrián Doboly
Je odborníkem na imunitu a beta glukan. Problematice beta glukanu a podrobnému zkoumání jeho účinků na zdraví se věnuje ve společnosti Natures již 20 let. Spolupracoval na výrobě několika výrobků na podporu imunity s obsahem beta glukanu pro dospělé a také pro děti. Aktivně se vzdělává v oblasti a problematice výživových doplňků.