Blog, Strana 5

8 tipů, jak posílit svůj imunitní systém

Myšlenka na posílení vaší imunity je lákavá, ale ve skutečnosti se jedná o dost nelehký úkol. Proč? Imunitní systém je skutečně systém, ne jediná entita. Pro správnou funkci vyžaduje rovnováhu a harmonii. Stále existuje mnoho věcí, které vědci nevědí o složitosti a propojení imunitních reakcí našeho organismu.

 Co tedy dělat pro podporu naší obranyschopnosti? Vědci zkoumají účinky stravy, cvičení, věku, psychického stresu a dalších faktorů na imunitní systém, a to jak u zvířat, tak u lidí. Jedním z prověřených způsobů je zaměřit se na zdravý životní styl.

Prověřené tipy, jak posílit imunitní systém

Dodržování zdravé životosprávy je tím nejlepším krokem k přirozenému udržení silného a zdravého imunitního systému. Každá část vašeho těla, včetně imunitního systému, bude fungovat lépe, když budete dodržovat následující zásady:

 Co tedy dělat pro podporu naší obranyschopnosti?

  • Nekuřte
  • Do jídelníčku zařaďte velký podíl ovoce a zeleniny
  • Pravidelně cvičte
  • Udržujte si zdravou váhu
  • Pokud pijete alkohol, pijte pouze s mírou
  • Dopřejte si dostatek spánku
  • Předcházejte infekcím častým mytím rukou a dostatečnou úpravou masitých pokrmů
  • Snažte se minimalizovat stres ve svém životě

Zlepšete svou imunitu zdravým způsobem
Velkým pomocníkem na poli obranyschopnosti mohou být i výživové doplňky. Ovšem pozor! Mnoho výrobků na pultech obchodů na svých obalech hlásá, že zvyšuje nebo podporuje imunitu. Ale zastoupení účinné látky v některých z nich bývá zanedbatelné a větší službu vám možná udělá šípkový čaj :-). Proto vybírejte výživové doplňky opravdu pečlivě. Jako ideální imunostimulátor, nebo spíše imunomodulátor, je již delší dobu oslavován betaglukan. Jeho významný vliv na funkčnost imunitního systému totiž prokázaly četné vědecké studie.

Které přípravky s betaglukanem jsou kvalitní?
Slovenská firma Natures působí na trhu již více než 18 let a klade si za cíl vytvářet kvalitní výživové doplňky, které opravdu pomáhají svým uživatelům posílit imunitní systém. Proto extrahují betaglukan z pouze čerstvé hlívy ústřičné a ne ze sušených hub. Díky tomuto faktu je imunostimulační látka v nejvyšší kvalitě a nabízí nejvyšší možnou účinnost. Společnost Natures navíc betaglukan rozmělňuje speciální metodou mikronizace a díky tomu může účinná látka prostoupit do střev a dochází tak k ještě vyšší efektivitě a bioaktivitě. Naše tělo díky tomuto zpracování dokáže využít maximum účinné látky.

Jak působí betaglukan? Výzkumy poukazují na následující účinky:

  • lepší ochrana proti virům, parazitům, plísním nebo bakteriím
  • při prevenci a léčbě rakoviny
  • příznivým působením při přecitlivělosti na alergeny
  • snižuje LDL cholesterol
  • má antioxidační účinky – zachytává volné radikály a chrání tak buňky organismu před poškozením
  • regeneruje pokožku a dokáže vyhladit jemné vrásky
  • napomáhá při léčbě chronických a gynekologických potíží

Ing. Adrián Doboly
Je odborníkem na imunitu a beta glukan. Problematice beta glukanu a podrobnému zkoumání jeho účinků na zdraví se věnuje ve společnosti Natures již 20 let. Spolupracoval na výrobě několika výrobků na podporu imunity s obsahem beta glukanu pro dospělé a také pro děti. Aktivně se vzdělává v oblasti a problematice výživových doplňků.
Vyhněte se oxidačnímu stresu a budete opět zářit

Pryč jsou časy, kdy ženy ve čtyřiceti letech vzdaly starost o svůj vzhled a měly dojem, že kromě péče o domácnost či zahrádku je už nic jiného nečeká.

Dnes ženy v tomto věku budují kariéru, cestují, nebo třeba porodí prvního potomka! Zkrátka věk je v dnešní době opravdu jen číslo a všichni chceme dobře vypadat a dobře se cítit, bez ohledu na rok narození.

Co způsobuje oxidační stres?

Pokud toužíte po zářivém vzhledu, rozhodně byste neměli ignorovat oxidační stres, který:
• má za následek skleslost a únavu
• podílí se na vzniku mnoha nemocí
• způsobuje předčasné stárnutí pleti

Na vzniku oxidačního stresu se mimo jiné spolupodílí UVA a UVB paprsky slunce. Negativní dopad oxidačního stresu spočívá ve zvýšené tvorbě volných radikálů – molekul, jež útočí přímo na kožní buňky.

Každý organismus má svůj přirozený systém ochrany proti účinkům volných radikálů. Zajišťují jej antioxidanty:
• chrání imunitní systém člověka
• neutralizují účinek volných radikálů
• omezují další vznik volných radikálů

Když je však antioxidační ochrana nedostatečná, volné radikály skrze ni proniknou do našeho organismu a začínají napadat zdravé buňky. V tomto okamžiku se jedná o oxidační stres.

Vyzkoušejte přírodní antioxidanty

Abyste se vyhnuli oxidačnímu stresu, zařaďte do svého jídelníčku látky, které jsou prokazatelně bohaté na antioxidanty a mohou tak neutralizovat volné radikály a zvýšit vaši obranu proti oxidačnímu stresu. Patří mezi ně třeba ostopestřec, reservatrol, kurkuma nebo betaglukan.

Prevence proti oxidačnímu stresu

Snažte se dodržovat zásady zdravé životosprávy – jezte více čerstvé zeleniny a ovoce, dopřejte si dostatek pohybu, spánek a také omezte alkohol a cigarety. Pokud chcete obranu vašeho organismu podpořit, zvolte antioxidační kúru: 2-3 měsíce užívejte každý den Beta glucan 240+, extrahovaný z čerstvé hlívy ústřičné. Poté si můžete dát půlroční pauzu a pak kúru zopakovat.

Uvidíte, že vám vaše imunita poděkuje a vaše pleť bude zářit.

Ing. Adrián Doboly
Je odborníkem na imunitu a beta glukan. Problematice beta glukanu a podrobnému zkoumání jeho účinků na zdraví se věnuje ve společnosti Natures již 20 let. Spolupracoval na výrobě několika výrobků na podporu imunity s obsahem beta glukanu pro dospělé a také pro děti. Aktivně se vzdělává v oblasti a problematice výživových doplňků.
Víte, co pomáhá na alergie u domácích mazlíčků?

Jak vzniká alergie u zvířat?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na alergen. Tím může být téměř cokoliv z prostředí, kde se náš čtyřnohý kamarád pohybuje. Může jít například o:

  • blechy
  • domácí roztoče
  • spory plísní
  • pyly rostlin či stromů
  • čistící či prací prostředky
  • potraviny

Nejdůležitější je co nejdříve zjistit příčinu zvířecí alergie. Správná diagnostika však nebývá nic jednoduchého. Často vyžaduje velkou dávku trpělivosti a někdy i finančních prostředků.

  • Pomoci nám mohou kožní alergické testy či krevní rozbor
  • U potravinové alergie pak funguje vyřazovací dieta

V případě, že se nám podaří zjistit, co problém způsobuje, je třeba tuto látku ze života zvířecího pacienta vyloučit. Ne vždy je to však zcela možné.

Jak se alergie projevuje?

Na rozdíl od lidí, kteří při alergii trpí obvykle potížemi cest dýchacích, u pejsků a koček se alergie projevuje především na kůži. Hlavním příznakem je urputné svědění, které si zvíře intenzivně olizuje či drbe. Kůže pak bývá zarudlá a většinou dochází také k vypadávání srsti a následnému zánětu kůže, který je třeba řešit pomocí veterinárních šampónů a často i použitím antibiotik.

Pokud k tomu dojde, měli bychom zařadit do pravidelného jídelníčku našeho mazlíčka produkt, který podpoří jeho obranyschopnost a zároveň urychlí hojení kůže.

Co pomáhá?

Zkuste použít Beta glucan sirup, který je vytvořen speciálně pro zvířata. Obsahuje dávku vysoce kvalitního a vysoce účinného betaglukanu z čerstvé hlívy ústřičné. Je určen pro podporu imunity a celkovou zdravotní pohodu našeho čtyřnohého kamaráda.

Kdy je vhodné použít Sirup s Beta glucanem:

  • při opakovaných infekčních onemocněních
  • jako podpora hojení ran
  • podpora v obdobích zvýšené psychické a fyzické zátěže

Výzkumy ukázaly, že podávání betaglukanu pomáhá výrazně snížit dobu léčby. Preventivní užívání kvalitního betaglukanu z čerstvé hlívy ústřičné, zpracovaného mikronizací, může navíc posílit imunitu vašeho pejska nebo kočičky natolik, že se alergií zcela zbaví.

Ing. Adrián Doboly
Je odborníkem na imunitu a beta glukan. Problematice beta glukanu a podrobnému zkoumání jeho účinků na zdraví se věnuje ve společnosti Natures již 20 let. Spolupracoval na výrobě několika výrobků na podporu imunity s obsahem beta glukanu pro dospělé a také pro děti. Aktivně se vzdělává v oblasti a problematice výživových doplňků.
Imunita dětí a jak na ni?

Vaše maličké už má zase rýmu? Tu mívají caparti často a obvykle to není důvod k obavám. Jenže je to hodně otravné, když človíček nemůže pořádně dýchat, v noci nespí a má z toho pak špatnou náladu… Proč bývají malé děti často nemocné? A jak lze jejich imunitu posílit?

Jsou šťastné děti zdravější?

Od té doby, co se zrodila psychoneuroimunologie, tedy věda zkoumající propojení mezi psychikou a imunitním systémem, už o tom není pochyb: ano, stav mysli ovlivňuje fyzické zdraví naprosto zásadně. Přesto stále zdaleka není jasné, jak přesně to funguje. Usuzovat můžeme z dílčích poznatků.

Příklady: Pokud se opravdu od srdce zasmějeme, zrychlí se nám tep a povzbudí zažívání. Navíc se nám vyplaví endorfiny, hormony štěstí, které mají protibolestivý účinek. Profesor William Frey, psychiatr na Stanfordské univerzitě, podrobnými výzkumy spočítal, že stokrát se zasmát nám prospívá obdobně, jako deset minut veslovat!

U optimisticky naladěných lidí v krvi nalézáme vyšší hladinu protilátek posilujících imunitní systém. A na dětských odděleních v nemocnicích, kam pravidelně docházejí nemocniční klauni pečující o dobrou náladu malých pacientů, se děti uzdravují prokazatelně rychleji!

Vše uvedené platí ovšem i obráceně. Trvalý stres a špatná nálada organizmus oslabují a virům a bakteriím jen připravují cestu. Přesto není na místě dělat z častější dětské rýmy a kašle vědu.

Dokud je dítě kojeno, rýma by se mu měla vyhýbat. Výzkumy potvrzují, že dlouho kojené děti mají imunitní systém silnější než ty, které byly kojeny krátce nebo vůbec. U prvorozených navíc platí, že jsou chráněny i relativní samotou – nepřicházejí tolik do úzkého styku s jinými dětmi, od kterých by se nakazily. Nejpozději s nástupem do jeslí či školky však každému dítěti čas domácího hájemství končí a je třeba se připravit na imunologickou bouři při střetu se záplavou nových ohrožení.

Nebylo by na místě vidět to jen v negativním světle. Imunitní systém dítěte prochází v předškolním věku důležitou zkouškou. A také tréninkem. Cenou za tuto “školu obranyschopnosti” je právě časté stonání, které má i své kladné stránky: Výzkumy naznačují, že děti, jejichž imunitní systém je nucen se vypořádat s běžnými virovými či bakteriálními infekcemi, se tím zároveň velmi posiluje. Snižuje se i riziko pozdějších alergií, protože imunita dítěte se soustředí na aktuální nebezpečí a zjednodušeně řečeno ji nenapadne začít alarmujícím způsobem reagovat na normálně neškodné látky z okolního prostředí, jakými jsou pyl či prach.

Jak ale rozlišit, jaká míra nemocnosti ještě je v pořádku, a jaká už ne? Kdy dítě pouze prochází potřebným imunitním otužováním, a kdy začíná být chronicky nemocné?

Předškolák s nudlí u nosu? Normální!

Příznaky nastydnutí jsou u dětí velmi běžné a platí za normu, že předškolák má rýmu až devětkrát za rok. Pokud navštěvuje mateřskou školu, může být výskyt rýmy ještě častější. Z tohoto pohledu se jeví jako problematické, že děti zahajují návštěvu institucionálních hlídacích zařízení obvykle na podzim, tedy v době, kdy se mění počasí a po příjemném létě jsou vystaveny přicházejícímu chladu a nepohodě. To jen zvyšuje pravděpodobnost, že brzy přijdou domů s rýmou.

Bylo by to v jiném ročním čase, např. uprostřed léta, zdravotně výhodnější? O něco možná ano, jenže zároveň nástup do jeslí či školky pro dítě vždy znamená imunologický zlom a naprostá většina dětí si prostě vlnou nemocí pochytaných v dětském kolektivu projít musí.

Přesto mezi dětmi existují propastné rozdíly. I když lze hovořit o normě, pokud má dítě rýmu jednou za měsíc, neznamená to, že by ji tak často měly všechny děti. Imunitní systém se navíc vyvíjí až do desátého roku věku. Má tedy dost času a nemusí si vše odbýt v předškolním období. Frekvence výskytu onemocnění tudíž záleží na mnoha faktorech. Jedním z nejpodstatnějších je životní styl. Děti, které pobývají často na zdravém povětří, jsou pochopitelně zdravější než peciválové a televizní či počítačoví “maniaci”. Obdobný rozdíl pozorujeme u dětí, jejichž rodiče dbají na zdravou výživu, a u dětí živených nekvalitně. Větší náchylnost k nemocem pozorujeme u dětí neurotických a nespavých – délka spánku je pro zdraví dětského organizmu hodně důležitá! Co to znamená v praxi? Jakých zásad by se rodiče, ve snaze optimálně podporovat imunitu svých dětí, měli držet?

Aby imunita mohla správně fungovat, posilte ji nejen tím, že vaše dítě tráví volný čas venku, ale zároveň podpořte imunitu i produkty vhodnými pro děti.

Ing. Adrián Doboly
Je odborníkem na imunitu a beta glukan. Problematice beta glukanu a podrobnému zkoumání jeho účinků na zdraví se věnuje ve společnosti Natures již 20 let. Spolupracoval na výrobě několika výrobků na podporu imunity s obsahem beta glukanu pro dospělé a také pro děti. Aktivně se vzdělává v oblasti a problematice výživových doplňků.
Na jaře je na tom naše imunita nejhůře!

Překonali jste několik virových onemocnění, možná i pravou chřipku a případně i léčbu antibiotiky. Teplé počasí a s ním více vitaminů, světla a pobytu venku je však stále ještě daleko a vaše imunita se blíží svému pomyslnému dnu. Jak si pomoci?

Obranyschopnost je na tom na konci zimy, respektive na začátku jara, vždy nejhůře. Tělo je doslova vyčerpané všemi nemocemi, které kvůli chladnému počasí prodělalo, a počasí přitom ještě organismu moc nepomáhá. Teplé dny se prosazují jen pomalu, v zelenině a ovoci už není mnoho vitaminů a slunce ještě nemá sílu. Je dobré doplnit svůj imunitní systém o beta glukan, který vám pomůže chránit se před nemocí, viry a jarním nachlazením.

Všichni, kdo milují hory, vědí, jak je takový týden na sněhu plný slunce dokáže povzbudit. Určitě vám pomůže dlouhá procházka a pohyb venku. Sport vám doporučí každý imunolog. Střídání teplot, se kterým se musí tělo vyrovnávat, je jedním z nástrojů, jak si imunitu zvyšovat. Dalším, a to zásadním, je zdravá strava a do té je třeba se v zimě trochu víc nutit, protože zelenina a ovoce prostě nechutnají nejlépe. Bez nich to ale nepůjde.

A pak je tu psychika, která dokáže s obranyschopností těla hodně zahýbat. Proto rady typu: “hodně spěte, zpomalte, odpočívejte” mají své oprávnění. Unavené, vyčerpané tělo se prostě nedokáže bránit.

Méně je někdy více

Naopak přejídání, ke kterému chladné měsíce lákají, vám na jaře určitě nepomůže. Pokud je zažívací systém příliš zatěžován, nefunguje správně. V našich střevech sídlí téměř 80 procent všech buněk imunitního systému. Zároveň zde panuje velmi specifické prostředí, které je tvořeno koloniemi různých prospěšných bakterií, takzvaných probiotik. Je-li prostředí v našich střevech narušeno, nejenže se může dostavit řada zažívacích potíží, ale významně je ovlivněno i fungování naší imunity. Naše imunita začíná ve střevech.

Ing. Adrián Doboly
Je odborníkem na imunitu a beta glukan. Problematice beta glukanu a podrobnému zkoumání jeho účinků na zdraví se věnuje ve společnosti Natures již 20 let. Spolupracoval na výrobě několika výrobků na podporu imunity s obsahem beta glukanu pro dospělé a také pro děti. Aktivně se vzdělává v oblasti a problematice výživových doplňků.
I dobrá imunita se dá darovat

Brzy jsou tu Vánoce, čas klidu a odpočinku, který nejraději trávíme v rodinném kruhu. Našim nejbližším chceme udělat radost milým dárkem a lámeme si hlavu, co je to “pravé ořechové”. Máme pro vás tip. Věnujte jim ten nejvzácnější dar ze všech – darujte jim zdraví.

Období před Vánocemi bývá hektické. Honíme se za dárky, připravujeme domácnost, plníme ledničku, v práci je konec roku často stresující… zkrátka, jsme v jednom kole. Pokud je to však jen trochu možné, zkuste využít tento jedinečný a kouzelný čas ve svůj prospěch. Pořádně si odpočiňte, načerpejte sílu a zregenerujte si organismus. A dopřejte to i svým milovaným díky originálnímu dárku pod stromeček – darujte jim zdraví v podobě doplňku stravy s obsahem betaglukanu

Zdraví jako dar

Výživový doplněk, který nakopne imunitu, může být skvělým překvapením pro vaše blízké. Uznáváme, že to nejsou tradiční ponožky či kniha, ale pokud jde o dárky, kreativitě se meze nekladou. Když věnujete betaglukan, říkáte tím, že chcete dát zdraví a čas. Získává se ze vzácné houby – hlívy ústřičné a je známý svými protinádorovými účinky. Imunitní buňky zbožňují betaglukan asi tak jako my vánoční koláčky. Přímo je nakopnou k větší činnosti a svou funkci plní ještě s větším nasazením než do teď. Je to dárek jak pro vaše milované, tak i pro vás.

Na zdraví!

Na Silvestra si všichni připíjíme na Nový rok. Dáváme si novoroční předsevzetí, jak budeme žít zdravěji a aktivněji. Tento rok se mohou stát vaše plány skutečností s doplňky stravy od společnosti Natures. Obdarujte celou rodinu praktickým dárkem a buďte zdraví a šťastní po celý rok!

Ing. Adrián Doboly
Je odborníkem na imunitu a beta glukan. Problematice beta glukanu a podrobnému zkoumání jeho účinků na zdraví se věnuje ve společnosti Natures již 20 let. Spolupracoval na výrobě několika výrobků na podporu imunity s obsahem beta glukanu pro dospělé a také pro děti. Aktivně se vzdělává v oblasti a problematice výživových doplňků.
Odvrácená strana léta

Mejdan kvasinek

Třikrát hurá, nejoblíbenější část roku je definitivně tady! Když svítí slunce, dny jsou dlouhé a podvečery naplněné příslibem pohody i dobrodružství, i ty největší problémy jsou o něco snesitelnější. Jenže chuť radostně tleskat má i někdo jiný… Jen nemá ruce.

 

Léto má mnoho symbolů – teplo, oblečení, které více odhaluje než zahaluje, koupání ve vodě i vlastním potu, touha po sprše ráno, v poledne i večer, sex nevázanější, hravější a statisticky nejméně bezpečný z celého roku, chlazené drinky, dovolenkové nicnedělání, které se všemožně snaží proniknout i do všedních pracovních dnů… Výčet by mohl být nekonečný, ale není třeba, vždyť všichni víme, o čem je řeč.

No, možná už méně vědomi jsme si toho, že všechny tyto symboly jsou vodou na mlýn maličkým organismům, které s námi, či přesněji v nás – až na malé výjimky – žijí v klidu a míru. V létě se však šance, že se utrhnou ze řetězu a bude špatně-nedobře, šplhá na maximum. Jéje, jak to pak svědí! Pálí! A ne leckde, ale přesně TAM, na těch nejháklivějších a nejintimnějších místech. Ups!

Rozmnožme se, holky!

Těmi organismy jsou kvasinky druhu candida. Přirozeně žijí v ženském těle: ve střevech, v ústech, krku, jícnu i v pochvě, kde je teploučko a vlhko. Neškodí, dokud jich je tak akorát a dokud je pH v pochvě přirozeně kyselé, tedy nižší než 5,5. To však letní radovánky velmi snadno změní, kyselost se sníží a pro kvasinky je to povel pro velký rozmnožovací mejdan. Výsledek? Zatímco večer nám ještě nic nebylo, ráno jsme o nepříjemnou mykózu bohatší.

Mám ji, nemám ji?

To je otázka za milion! Pokud svědí a pálí, zřejmě to tak bude. Návštěva lékaře není nutná, pokud nastane klid do tří dnů. Pomoci mohou i volně prodejné výživové doplňky z lékárny. Na výběr je několik produktů a na pomyslný vrchol žebříčku doplňků stravy vhodných nejen k léčbě, ale také prevenci mykózy, se nejnověji propracovávají ty, které obsahují výtažek z hlívy ústřičné – beta glucan. „Je to díky vynikajícím výsledkům řady klinických a experimentálních studií, možnostem jeho nasazení, obecné neškodnosti bez kontraindikací a transformování teoretických poznatků do konkrétních výrobků. Ze zkušeností z ordinace mohu potvrdit, že řeší záněty, významně ovlivňuje mykózy, projevy a průběh onemocnění HPV, beta glucan navíc upravuje menstruační cyklus a zmírňuje premenstruační syndrom,“ chválí tyto produkty gynekoložka MUDr. Eva Žďárská z Centra gynekologie a asistované reprodukce v Brně.

Pokud i po třech dnech a domácí snaze o léčbu svědí a pálí dál, nebo pokud nedej bože tam dole všechno oteklo, bolí to při močení nebo při milování, stud stranou a rovná čára k doktorovi! Jinak bude ještě hůře a kvasinky se z vagíny v houfech rozšíří do celého těla. Brrr!

Ing. Adrián Doboly
Je odborníkem na imunitu a beta glukan. Problematice beta glukanu a podrobnému zkoumání jeho účinků na zdraví se věnuje ve společnosti Natures již 20 let. Spolupracoval na výrobě několika výrobků na podporu imunity s obsahem beta glukanu pro dospělé a také pro děti. Aktivně se vzdělává v oblasti a problematice výživových doplňků.
Příčina únavy i onemocnění

Holá pravda o stresu

Už školáci vědí, že stres je až na výjimky škodlivý. Proto bychom se ho měli vyvarovat. To se sice dobře mluví, ale mnohem obtížněji dělá.

Rodina, vztahy, práce, zdraví, peníze – společné mají nejen to, že nás mohou těšit a naplňovat, ale i fakt, že jsou často zdrojem parádního stresu. A to ještě nezmiňujeme cestování, nakupování, sousedy a spol. Dokonce i ten, kdo žije na pustém ostrově, žije ve stresu. Trápit ho může, co bude jíst, kam se schová před žárem či chladem, trápit ho může, že je sám… Sečteno a podtrženo: Darmo nás lékaři, poradci, psychologové a všichni, kteří to s námi a s lidstvem myslí dobře, vyzývají, abychom se vyhýbali stresu, holá pravda je taková, že se to nedá. Stres je součástí života. Tečka.

 

Kořeny problémů

Už uvědomění si toho, že se mu zcela nevyhneme, může trochu uklidnit. A druhá věc, kterou můžeme dělat, je ze všech sil posilovat tělo i ducha, aby stres lépe zvládaly, protože je prokázáno, že stres oslabuje imunitu, což je jen krůček k nemoci – běžné rýmě i fatálnímu onemocnění.

V posledních deseti letech se rapidně zvýšil počet lidí, kteří trpí pocitem dlouhotrvající nebo stále se navracející únavy. Lékaři se zabývají tímto problémem jako chronickým únavovým syndromem. Vyznačuje se pocitem hlubokého a dlouhotrvajícího vyčerpání, postižení mají poruchy spánku, deprese, špatně se jim soustřeďuje a nezvládají běžné každodenní úkoly. Příčiny tohoto zdravotního problému se stále zkoumají, ale vědci uvádějí, že důležitou roli sehrála oslabená imunita organismu. Mnozí pacienti uvádějí, že před vypuknutím problémů s únavou překonali chřipku nebo dlouhodobě se táhnoucí léčbu nějaké infekce.

Znamená to, že imunita, únava a nemoc spolu souvisí blíže, než jsme byli dosud ochotni připustit. „Všechny typy únavy jsou ve své podstatě důsledkem stresu a je jedno, jestli to byl stres pozitivní, který motivuje a nabuzuje, nebo negativní stres,“ potvrzuje Ing. Adrián Doboly ze společnosti Natures, která se věnuje výzkumu imunitního systému a vývoji přírodních prostředků na jeho podporu. „Přechod z tepla do zimy či naopak, adaptační stres, operační zákrok, rodinné problémy, chronická onemocnění s nejasnou nebo negativní prognózou, to všechno jsou stresory. Přitom platí, že stres se s téměř stoprocentní jistotou spojí s imunitní nedostatečností a oslabená imunita dává šanci patogenům – virům, bakteriím, parazitům, plísním, aberačním rakovinotvorným buňkám – zaútočit a tím vzniku onemocnění.“

Když buňky nežerou

Imunitní buňky v našich organismech si dělají svou práci dobře, když žerou, co jim síly stačí. Samozřejmě ne jen tak ledacos, s maximálním nasazením by se měly zakousnout do všeho potenciálně škodlivého. „Laicky to lze popsat tak, že ochranná imunitní buňka naváže s patogenem komunikaci, spojí se s ním. To se dá pouze přes jeden konkrétní receptor buňky s názvem CR3,“ vysvětluje A. Doboly. Představit si to můžeme jako telefonní či rádiový signál. Pokud má buňka receptor CR3 oslabený, nemá signál, nemůže navázat spojení, a proto nemůže nepřátele žrát. „Abychom nezaváděli, imunitní buňky patogeny nepožírají v pravém smyslu slova. Přes zmíněný receptor se s nepřátelskou buňkou spojí a vyvolají lokální cytotoxickou smrtící reakci kyslíkovými radikály. Ty patogen usmrtí a z těla ho vyloučíme ledvinami,“ upřesňuje odborník z biotechnologické společnosti.

Posilovat imunitu tedy znamená udržovat v rovnováze hormonální a nervový systém. Dopřávat tělu všechny potřebné látky, vitamíny, stopové prvky, minerály a ty látky, které posilují „žravost“ imunitních buněk.

Ing. Adrián Doboly
Je odborníkem na imunitu a beta glukan. Problematice beta glukanu a podrobnému zkoumání jeho účinků na zdraví se věnuje ve společnosti Natures již 20 let. Spolupracoval na výrobě několika výrobků na podporu imunity s obsahem beta glukanu pro dospělé a také pro děti. Aktivně se vzdělává v oblasti a problematice výživových doplňků.
Konec letním haváriím!

V létě se častěji pohybujeme v přírodě, proto se drobným poraněním, spálení pokožky či štípancům od hmyzu nevyhne nikdo z nás.

Častokrát nás však právě tyto drobné estetické nedostatky provázejí v podobě kožních defektů i po celý život. Pokud je však správně ošetříte hned při vzniku, můžete se trvalým poškozením kůže velmi snadno vyhnout. Způsob a rychlost hojení drobných poranění dědíme po rodičích stejně jako barvu očí.

Kromě toho, hojení často negativně ovlivňují zánětlivé procesy, které tvorbu nové tkáně komplikují. Přesto však dokážeme tento proces výrazně korigovat a zkracovat. Základem je vrátit pokožce většinu původní elasticity co nejdříve. „I proto jsme přinesli na trh jemnou, dermatologicky testovanou, neparfémovanou emulzi s obsahem Beta glucanu z hlívy ústřičné, která podporuje tvorbu tkání a regeneraci pokožky. Gel chrání pokožku před poškozením sluncem či chemikáliemi, ošetřuje při drobném poranění, bodnutí hmyzem, při podráždění a popáleninách tak, aby nevznikaly trvalé stopy na pokožce. Přispívá ke kvalitnímu a rychlému hojení ran, má pozitivní vliv na přirozenou imunitu kožní tkáně a tím snižuje riziko tvorby hlubokých a výrazných jizev. Beta glucan Gel má navíc výborné podpůrné vlastnosti při hojení atopických ekzémů a dermatitid,“ vysvětluje Ing. Adrián Doboly z biotechnologické společnosti Natures. Letním haváriím je zkrátka už konec! Beta glucan Gel je vhodný i pro děti.

Ing. Adrián Doboly
Je odborníkem na imunitu a beta glukan. Problematice beta glukanu a podrobnému zkoumání jeho účinků na zdraví se věnuje ve společnosti Natures již 20 let. Spolupracoval na výrobě několika výrobků na podporu imunity s obsahem beta glukanu pro dospělé a také pro děti. Aktivně se vzdělává v oblasti a problematice výživových doplňků.
Infekce v ústech

Nerovnováha v organismu, oslabená imunita, ale také zanedbaná infekce v ústní dutině mohou způsobit různá infekční onemocnění, která nám dokážou pořádně znepříjemnit život.

Infekce v ústech

Nejčastější reakce organismu na infekci je zánět. Záněty ústní dutiny se označují jako stomatitidy. Příčina vzniku těchto onemocnění je různorodá a onemocnění se často kombinují. Záněty mohou vzniknout:

 

  • chronickým drážděním sliznice v ústech alkoholem, nikotinem či jinými škodlivými látkami
  • vlivem virů nebo bakterií
  • poruchami trávení
  • podvýživou, nedostatečnou výživou
  • nedostatkem vitamínů
  • infekčními, zánětlivými, onkologickými onemocněními
  • otravami těžkými kovy

Infekce koutků úst

Onemocnění se projevuje bolestivými trhlinkami v oblasti ústních koutků, strupy i zánětem či modravým povlakem.

Příčiny

Většinou jde o jeden z doprovodných příznaků nerovnováhy v organismu. U dětí může jít i o nakažlivé onemocnění při nedostatečné hygieně, o streptokokovou infekci v dětských kolektivech nebo o kvasinkovou infekci. Příčinou je také nerovnováha ve střevní mikroflóře způsobená nevhodnou stravou, nedostatek vitamínů B a C, anémie (chudokrevnost) z nedostatku železa, dlouhodobé užívání antibiotik, cukrovka.

Léčba

Na postižená místa se doporučuje aplikovat nedráždivé vysušující dezinfekční tinktury. Při předpokládané kvasinkové infekci se používají antimykotické masti, při bakteriální infekci antibiotika. Vhodná je i úprava stravy.

Opary

Nepříjemná pohroma, kterou známe pod jménem herpes simplex, opar nebo plazivec, má inkubační dobu minimálně 10–12 dnů, pak se přes výběžky nervových buněk dostává na povrch pokožky. Je to nepříjemné infekční onemocnění. Aktivovat ho dokážou stres, nemoc nebo únava. Nejčastěji se vyskytuje na rtech. Pokud trpíte oparem tři a vícekrát ročně, vyhledejte lékaře.

Příčiny

Nejvýraznějším spouštěcím mechanismem je oslabení organismu a snížená imunita.

Léčba

Pomáhají antivirotické masti, vitamíny B12, C a E. Vhodná je i strava – ořechy, těstoviny, želatina, pšenice, kukuřice, sója. Odborník na imunitu Adrián Doboly z biotechnologické společnosti Natures doporučuje: „Je třeba podpořit imunitu různými přípravky, které obsahují např. beta glucan. V nejčistší formě se získává z hlívy ústřičné. Dokonce existují i gely přímo na opary s obsahem betaglukanu.“

Afty

Jsou nepříjemné malé puchýřky na povrchu ústní sliznice a postihují více než 25 % lidí.

Příčiny

Zatím není známo, jak a proč vznikají. Předpokládá se, že souvisejí s nesprávným způsobem stravování, příliš rázným čištěním zubů nebo s emočním stresem. Látky, které podněcují vznik aft, se nacházejí v citrusech, ananasu, čokoládě, hořčici, octě a zejména – žvýkačkách, zubní pastě s obsahem laurylsulfátu (SLS).

Léčba

Při léčbě se osvědčil lidový recept – použití alkoholu, nikoli však k pití, ale k lokálnímu vysoušení. Vhodné jsou výplachy šalvějovým nebo heřmánkovým odvarem, zvýšený příjem vitamínů C, B, vyhýbání se ostrým kořeněným jídlům a konzumaci citrusů.

Záněty jazyka

Přestože jsou na jazyku minimální změny, postižený pociťuje pálení na hrotu a po okrajích jazyka. Někdy se objevuje i porucha chuti.

Příčiny vzniku

Zánět vzniká jako důsledek mechanického dráždění zubními protézami, ostrými okraji zubů, zubním kamenem, při přecitlivělosti na protetické materiály, ústní vody, léky. Příčinou je také nedostatek vitamínů B, nedostatek železa, cukrovka.

Léčba

Důležité je odstranění příčin onemocnění, zvýšená hygiena dutiny ústní, pomáhají výplachy heřmánkovým nebo řepíkovým odvarem. Alergický zánět se léčí antialergickou léčbou. Podávají se antihistaminika, kortikoidy. Důležité je zjištění alergenu a následně jeho vyloučení.

Záněty rtů

Onemocnění se projevuje otokem a zarudnutím dolního rtu, někdy tvorbou puchýřků a krvácením, tvorbou krvavých strupů.

Příčiny vzniku

Zánět rtů způsobuje mikrobní infekce, ale i ultrafialové záření, kontaktní alergie na rtěnku, zubní pastu, ústní vodu, žvýkačku, poranění.

Léčba

Na postižená místa se aplikují krémy s vitamíny, při alergickém podkladu masti s obsahem kortikosteroidů. Při tvorbě masivních abscesů (dutinky s hnisem) se nejprve chirurgicky odstraní a poté pacient užívá antibiotika.

Ing. Adrián Doboly
Je odborníkem na imunitu a beta glukan. Problematice beta glukanu a podrobnému zkoumání jeho účinků na zdraví se věnuje ve společnosti Natures již 20 let. Spolupracoval na výrobě několika výrobků na podporu imunity s obsahem beta glukanu pro dospělé a také pro děti. Aktivně se vzdělává v oblasti a problematice výživových doplňků.