Žijeme v zemi, kde zažíváme střídání ročních období a s tím jsou spojené i různé faktory, které ovlivňují naše zdraví. S koncem zimy a příchodem jara může být naše tělo unavenější. Především pokud dojde k přechodu náhle jakoby „ze dne na den“. Pak se můžeme setkat s tím, že chceme vyrazit do přírody a začít se opět po zimě rozhýbávat, ale naše tělo nemá dostatek sil.
Přes zimu nejsme tolik aktivní a trávíme více času doma s knihou či u televize. Podléháme více různým virózám a naše tělo nemá dostatek slunečního záření ani vitamínů. Na jaře pak můžeme bojovat s jarní únavou, kterou mohou provázet např. bolesti hlavy, podrážděnost, náladovost, nevolnost či pocit psychického/fyzického vyčerpání. Pokud mluvíme o jarní únavě-nejedná se o nemoc, ale spíše jen o reakci našeho organismu na předchozí zimní období.
Svůj vliv, na to, jak se po zimě cítíme, můžeme mít i strava. Pokud jsme v zimních měsících konzumovali spíše mastná a tučná jídla, organismus je vyčerpaný a chybí mu živiny.
Jak se dostat do kondice
1. Začněte přirozeným pohybem
Jděte se projít do přírody, kde načerpáte spoustu pozitivní energie. Chůze je pro nás nejpřirozenějším pohybem, při kterém se naše tělo krásně rozhýbe, a pokud přidáme na tempu, tak i zapotí. Zároveň pobytem na slunci doplníme vitamín D a ještě budeme po procházce odměněni kvalitnější spánkem.
2. Odlehčete stravu
Zařaďte do svého jídelníčku více ovoce a zeleniny. Dopřejte si alespoň jednou týdně rybu a červené maso nahraďte bílým. Bílé pečivo můžete vyměnit za celozrnné, které obsahuje více vlákniny. Buďte však obezřetní, při výběru celozrnného pečiva si dejte pozor na dopékané pečivo posypané semínky. U některých výrobků, ve snaze předejít plesnivění, se semínka namáčejí do slaného nálevu. Výsledek pak může být takový, že pečivo může obsahovat 2-3x více soli, než např. slané chipsy tzn. jedna 150 g semínková bageta se obsahem soli rovná 2-3 balíčkům slaných chipsů
3. Nastartujte svoji imunitu
Podle odborníků bychom v době změn ročních období měli našim tělům dopřát Omega3 mastné kyseliny, vitamíny C a D a beta glukan. „Vitamín C má smysl doplňovat opravdu jen v náročnějších obdobích, jinak ho máme většinou dostatek z pestré stravy,“ říká Adrián Doboly odborník ze společnosti Natures.
Součástí naší denní rutiny se může stát i podpora imunity ve formě výživových doplňků. „Já jsem zastáncem rovnováhy. Určitě není rozumné spoléhat jen na výživové doplňky, a přitom mít ke svému tělu nezodpovědný přístup. Nikdy nenahradí plnohodnotnou stravu, spánek, pohyb, psychohygienu. Ale mohou pomáhat organismu zvládat zátěž, ať už je to stres, únava nebo oslabená imunita,“ myslí si Adrián Doboly.
Co tedy doplnit našemu tělu?
Beta glukan: výtažek z hlívy ústřičné podporuje fungování tzv. dobrých bakterií v žaludku, čímž pomáhá imunitnímu systému správně fungovat. Únava a jiné hrozby budou rychle zlikvidované bez toho, aby se organismus zbytečně vyčerpal. Je dokázáno, že pomáhá zmírňovat i příznaky alergií, což se hodí nejen na jaře.
Omega3 mastné kyseliny: esenciální mastné kyseliny si tělo nedokáže vyrobit samo, proto bychom si měli dopřát jednou týdně tučnější mořskou rybu (ne z umělého chovu). Nachází se i v semenech (len, chia) a olejích z těchto semen a ryb.
Vitamín D: přispívá ke správnému fungování imunitního systému, podílí se i na dobré náladě. V organismu se vytváří vlivem slunečního záření, jehož intenzita je v dostatečné míře jen v létě. Proto je dobré tento vitamín doplňovat ve formě výživového doplňku.
Vitamín C: jeden z nejdůležitějších vitamínů v naše těle (kyselina askorbová) se podílí na tvorbě hormonů a má antioxidační účinky. Jeho nejlepším zdrojem je čerstvá zelenina a ovoce.